Τοποθεσία και τα ταξίδια σε όλο τον
κάμπο της Μεσσαράς

Το χωριό Βώροι βρίσκεται ενδιάμεσα στους πρόποδες του Ψηλορείτη στην Δύση, τα Αστερούσια Όρη στην Ανατολή και τη μακρά κόλπο στα νότια της Κρήτης με παραλίες όπως Κομό, τα Μάταλα και τον Κόκκινο Πύργο. Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από ελαιώνες, οπωρώνες, φαράγγια, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους και μοναστήρια, τα οποία είναι πραγματικά ονειρικό. Είναι που ένα τέλειο μέρος για να χαλαρώσετε και να εξερευνήσετε την περιοχή της Φαιστού.

Κόκκινος Πύργος

σε 4 χλμ απόσταση

Αυτή είναι μία μεγάλη αμμώδης παραλία με ρηχά νερά κοντά στο ψαράδικο χωριό Κόκκινος Πύργος. Είναι ένα ιδανικός μέρος για τα παιδιά και θα βρείτε λιγότερους τουρίστες. Ωστόσο, το μέρος είναι πολύ αγαπητό μέρος από τους ντόπιους. Μία πιο απομονωμένη περιοχή είναι στην ανατολική μεριά της παραλίας. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και άλλα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

kokkinos-pirgos-beach
komos-beach

Κομός

σε 6 χλμ απόσταση

Χαρείτε την απεραντοσύνη μιας αμμώδους παρθένας παραλίας. Αν ζητάτε φυσική ομορφιά και ηρεμία η παραλία του Κομού είναι ένα υπέροχο, κρυμμένο μυστικό, μια ακτή με χρυσή άμμο και κρυστάλλινα γαλάζια νερά. Θεωρείται από τις καλύτερες παραλίες γυμνιστών. Σημείο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας (Κομός - Μάταλα - Κόκκινη άμμος) και προστατευόμενες περιοχές στα πλαίσια του Natura 2000 ελέγχεται κάθε χρόνο από τον οργανισμό Archelon (οργανισμός για την προστασία της θαλάσσιας Χελώνας) Η θέα από τη παραλία είναι κι αυτή μαγευτική. Βλέπεις σε απόσταση τα άγονα νησιά «Παξιμάδια» και το μυθικό βουνό του Ψηλορείτη. Σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος, ένα από τα δύο λιμάνια της Φαιστού (Κομός - Μάταλα) από Μινωικά ανάκτορα με ογκώδη πέτρινα συγκροτήματα και μια πόλη περίπου το 1800-1200π.Χ. Η ανασκαφή που έγινε το 1976 από ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Τορόντο έφερε στο φως μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη. Οι αρχαιότητες του Κομού βρίσκονται μόλις μερικά μέτρα από την παραλία. Τα σπουδαιότερα ευρήματα που χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί προέρχονται από την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Σαρδηνία.

Καλαμάκι

σε 5 χλμ απόσταση

Ένα μικρό ψαροχώρι πάνω σε μια μεγάλη συνήθως ήσυχη αμμουδιά. Πολλές γραφικές ταβέρνες όπου μπορείτε να γευτείτε φρέσκο ψάρι.

Kalamaki
Matala

Μάταλα

σε 10 χλμ απόσταση

Στα Μάταλα απολαύστε τη θάλασσα και κολυμπήστε μπροστά στις σπηλιές όπου έμεναν «τα παιδιά των λουλουδιών» στα 70s. Παραλία σε υποβλητικό φυσικό σκηνικό με μια σειρά από σπηλιές μέσα στους ψαμμιτικούς βράχους της ακτής, δημιουργημένες από τη φύση ή σκαμμένες από τον άνθρωπο προσδίδει στην περιοχή το πιο διακριτικό χαρακτηριστικό της. Οι σπηλιές παρέμειναν άδεις χιλιάδες χρόνια μέχρι που κάποιοι περιπλανώμενοι χίπις τις ανακάλυψαν και εξαιτίας της εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς τους τις κατοίκησαν για κάποια περίοδο. Αρκετοί άλλοι τους ακολούθησαν όπως ο Bob Dylan, K. Ritsards, Janis Joplin, Cat Stevens κ.α. Το κίνημά τους στη δεκαετία του ΄60 έκανε τα Μάταλα, που μέχρι τότε ήταν ένα από ψαροχώρι το οποίο μπορείς να περπατήσεις μέσα σε 15 λεπτά, παγκόσμια γνωστά. Έγινε μια παραλία γεμάτη ζωή με πολύ χαμηλό κόστος διαμονής. Αν και η ιδέα τους πέτυχε να πραγματοποιηθεί αποζημιώθηκαν από την ασύγκριτη ομορφιά της περιοχής η οποία δίνει τόσο πολλές αντιθέσεις ενάντια στην έννοια της καταστροφής και του πολέμου. Οι σπηλιές των Ματάλων έχουν χρησιμοποιηθεί πιθανώς ως προϊστορικές κατοικίες και τοποθεσίες λατρείας ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου αιώνα χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι. Σήμερα οι σπηλιές των Ματάλων προστατεύονται από την αρχαιολογική υπηρεσία. Η παραλία των Ματάλων κατοικείτο από την αρχαιότητα. Ήταν το επίνειο της Μινωικής Φαιστού και αργότερα της αρχαίας Γόρτυνας κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Ερείπια της αρχαίας πόλης είναι ακόμα ορατά στο πυθμένα της θάλασσας μιας και η πόλη βυθίστηκε πριν από πολλά χρόνια. Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φώς και πολλά αρχαία ναυάγια. Νότια από τα Μάταλα υπάρχει ένας βράχος ο οποίος προσφέρει μια πανοραμική θέα του κόλπου της Μεσσαράς. Ο βράχος προεξέχει από τη θάλασσα και με τα χρόνια έχει αποσπάσει ένα μεγάλο κομμάτι για να διαμορφώσει μια φυσική σπηλιά που παρέχει καταφύγιο σε άγρια περιστέρια και στη Μεσογειακή φώκια. Για όσους θέλουν να γνωρίσουν τη Μινωική Κρήτη η χαρά του αρχαιολογικού sightseeing είναι εδώ. Τα ανάκτορα της Φαιστού, της Αγ. Τριάδας και της Γόρτυνας βρίσκονται πολύ κοντά στους Βώρους.

Βασιλική έπαυλη Αγίας Τριάδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «βασιλική έπαυλη» της Αγ. Τριάδας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος με ξεχωριστή φυσική ομορφιά. Το μικρό μινωικό ανάκτορο της Αγ. Τριάδας έφεραν στο φως Ιταλοί αρχαιολόγοι (1902-1914). Χτίστηκε γύρω στο 1.600π.Χ. πάνω σε λόφο με απίστευτη θέα και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία μινωικής αρχιτεκτονικής. Πιστεύεται ότι χρησίμευε σαν θερινή κατοικία του βασιλιά της Φαιστού. Στη γεωμετρική περίοδο (8ος αι. π.Χ) η έπαυλη ήταν τόπος λατρείας ενώ στην ελληνιστική εποχή (4ος - 1ος αι. π.Χ) κτίστηκε ιερό αφιερωμένο στο Δία. Σημαντικά τα ευρήματα από τις ανασκαφές (έπαυλη - οικισμός - νεκροταφείο) τα οποία βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Αγγεία με ανάγλυφες παραστάσεις λατρείας των νεκρών, τοιχογραφίες με κρίνα και πολλά άλλα. Όμως το πιο σημαντικό και από πολλές απόψεις ενδιαφέρον είναι η περίφημη τοιχογραφημένη σαρκοφάγος που αποτελεί το μοναδικό δείγμα πέτρινης σαρκοφάγου με ζωγραφική διακόσμηση.

agia triada
Phaistos Palace

Φαιστός

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερη σε σπουδαιότητα μινωική πόλη μετά τη Κνωσσό (2.000π.Χ.) χτισμένη πάνω σε χαμηλό λόφο με θέα την κοιλάδα της Μεσσαράς, και γύρω τα βουνά Ψηλορείτης - Αστερούσια - Λασιθιώτικα. Ανήκει στις τρεις σημαντικές πόλεις που ίδρυσε στην Κρήτη ο Μίνωας. Κατά τη μυθολογία βασιλιάς της Φαιστού ήταν ο Ραδάμανθυς γιός του Δία και αδελφός του Μίνωα. Η πρώτη αναφορά στη Φαιστό γίνεται από τον Όμηρο (Ιλιάδα - Οδύσσεια) σαν πόλη που μαζί με άλλες κρητικές πόλεις συμμετείχε στην εκστρατεία των αχαιών κατά της Τροίας (Τρωικός πόλεμος) με αρχηγό τον Ιδομενέα. Στοιχεία για την ιστορία της Φαιστού ήρθαν στο φώς έπειτα από ανασκαφές που άρχισαν το 1884 από τον F. Halbherr και συνεχίστηκαν από την Ιταλική αρχαιολογική σχολή υπό τον F. Halbherr και L. Pernier. Η κατοίκηση της Φαιστού αρχίζει από τη νεολιθική περίοδο - ακμή το 3.000π.Χ. Αρχή μινωικής εποχής 2.600π.Χ. Το πρώτο ανάκτορο κτίστηκε το 2000π.Χ., καταστράφηκε από σεισμό το 1730, όπως και η Κνωσσός. Στα ερείπια χτίστηκε ανάκτορο μεγαλοπρεπέστερο του πρώτου, στο οποίο ανήκουν και τα περισσότερα αναστηλωμένα σήμερα ενώ έχουν βρεθεί και αρκετά τμήματα του πρώτου ανακτόρου. Μετά την καταστροφή του ανακτόρου (15ος αι. π.Χ) η πόλη της Φαιστού συνεχίζει να κατοικείται (Μυκηναϊκά χρόνια - Γεωμετρική εποχή) και γνωρίζει νέα περίοδο ακμής. Είναι πλούσια, δυνατή, πολυάνθρωπη και ανεξάρτητη πόλη με δικά της νομίσματα. Διέθετε δύο ισχυρά λιμάνια (Μάταλα - Κομός). Κατά τα ιστορικά χρόνια χτίζεται ο ναός της Ρέας νότια του παλαιού ανακτόρου. Στα μέσα του 2ου αι. π.Χ. (160π.Χ) η πόλη καταστράφηκε, έχασε τη δύναμή της και υποδουλώθηκε από την διπλανή Γόρτυνα. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι τα περίφημα πολύχρωμα καμαραϊκά αγγεία. Σ’ ένα από τα διαμερίσματα της Φαιστού βρέθηκε ο γνωστός «δίσκος της Φαιστού στην επιφάνεια του οποίου έχουν αποτυπωθεί σύμβολα, είδος γραφής άγνωστο ως σήμερα.

Γόρτυνα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωμαϊκή πρωτεύουσα της Κρήτης με αδιάκοπη ιστορία 6.000 χρόνων. Το όνομά της το πήρε από τον Γόρτυνα, γιό του Ραδάμανθυ. Από τις πρώτες περιοχές που έγιναν ανασκαφές (1898-1940). Σημαντικά ευρήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Κατοικήθηκε στα τέλη της νεολιθικής περιόδου (5.000π.Χ), συνεχίζεται στα μινωικά χρόνια, ώσπου το 160π.Χ. διαδέχεται τη Φαιστό σαν κυρίαρχη δύναμη. Μετά τη Ρωμαϊκή κατάκτηση της Κρήτης το 67π.Χ. πήρε τη θέση της πρωτεύουσας της Κρήτης από τη μέχρι τότε Κνωσσό την οποία και διατήρησε μέχρι την αραβική κατάκτηση το 828μ.Χ. όπου η πρωτεύουσα μεταφέρεται στο Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο). Στη μεγαλύτερη ακμή της έφτασε το 2ο αι. μ.Χ. με μεγάλη έκταση και πληθυσμό. Στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας υπάρχει ο ναός του Αγ. Τίτου, από τα πιο επιβλητικά μνημεία βυζαντινής αρχιτεκτονικής (6ος - 7ος αι. μ.Χ), το ωδείο, η μεγάλη επιγραφή με τους νόμους της Γόρτυνας, τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του περασμένου αιώνα. Δεν είναι απλά οι νόμοι μιας κρητικής πολιτείας αλλά ο αρχαιότερος κώδικας ελληνικού δικαίου. Στο βάθος του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται ο «αειθαλής πλάτανος» (θεωρείται μοναδικό είδος) όπου κατά τη μυθολογία ενώθηκαν ο Δίας με την Ευρώπη και γεννήθηκε ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Ρωμαϊκά αγάλματα (1ος π.Χ - 3ος αι. μ.Χ) από τα σημαντικά μνημεία της Γόρτυνας ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα (7ος αι. π.Χ.), θρησκευτικό κέντρο της πόλης μέχρι τη καθιέρωση του Χριστιανισμού. Κοντά στο ναό βρίσκεται ιερό, μοναδικό στην Κρήτη, αφιερωμένο στις αιγυπτιακές θεότητες ίσιδα - Σάραπη.

Gortyna